Dato’ Sri Najib Perdana Menteri Kita

Dato’ Sri Najib Perdana Menteri Kita

Melayu Sebenarnya Sebuah Bangsa Bertamadun Tinggi Dunia Sejak Kurun-Kurun Sebelum Masihi


Najib ialah anak kepada Perdana Menteri Kedua Malaysia. Budaya mewarisi kepimpinan bapa atau keluarga masih diyakini oleh masyarakat Melayu kita. Letak siapa saja asal ada hubungan waris yang pernah menjadi pemimpin Melayu, maka anak atau keturunan mereka akan diterima baik oleh orang Melayu. Kadang-kadang mereka menerimanya tanpa menilik lagi kepada perangai atau pembawaan tokoh itu. Asal ada kelulusan minima yang ditetapkan maka biasanya tokoh yang ada kaitan dengan bekas pemimpin akan diterima baik. Di negara ini jika dikaji dengan catatan fakta maka boleh disimpulkan bahawa 80% barisan kabinet atau menteri kabinet kita ada hubungkait dengan keluarga yang pernah menjadi menteri suatu ketika dulu. Jika dikaji secara terperinci, mungkin kebanyakan mereka sebenarnya tidak memiliki nilai atau standard kualiti sebagai pemimpin yang benar-benar tulen.

Bolehkah kita mempertikaikan kebolehan Dato’Sri Najib? Tentunya kita berasa yakin beliau seorang yang berkebolehan kerana beliau telah berpengalaman lama menjadi menteri. Tetapi mengapa bayang-bayang kebaikan bapanya masih menjadi imejnya? Mungkin ini adalah kerana bapanya, Allahyarham Tun Abdul Razak adalah seorang tokoh yang begitu ikhlas dan jujur kepada bangsanya. Dato’Sri Najib sendiri sebenarnya dianugerah raut wajah yang tenang dan sejuk mata memandang dan sekaligus membawa tanggapan positif kerana wajahnya memperlihatkan imej yang baik dan prihatin. Mungkin disebabkan rekod-rekod gosip buruk seperti rasuah ketika menjadi menteri pertahanan dan pembunuhan gadis Monggolia itu yang telah mengurangkan tarikan kepada dirinya. Perlakuan isterinya yang berlebih-lebih sebagai Wanita Pertama juga telah banyak menghitamkan imejnya yang baik. Ini belum lagi dinilai dengan penglibatan penasihatnya yang dituduh sebagai agen Yahudi.

Kini rakyat bertambah risau dan tertanya-tanya adakah pandangan dan pemikirannya adalah benar-benar datang dari dirinya. Diantara ideanya telah menjadi dasar negara ketika ini tetapi rakyat seolah-olah tidak yakin itu datang darinya. Contohnya dasar 1 Malaysia dan dasar pembagunan negara dirasakan mengarah ke suatu matlamat yang merugikan rakyat marhein Melayu. Dengan perkataan lain, rakyat terasa seperti ada kelompok tertentu yang sedang mencucuk hidung Perdana Menteri yang dikasihi itu. Rakyat sangat bimbang jika akhirnya negara ini hanya menjadi belaci kepada sesuatu kelompok kapitalis atau kuasa luar yang berlagak kekasih tetapi sebenarnya adalah musuh bagai gunting dalam lipatan.

Perkara ini menjadi isu dan polimik dalam pemikiran orang Melayu kerana terkejut dengan ucapan beliau ketika memberi amanat di tahun baru 2011. Dato’ Najib telah menegaskan betapa perlu dan pentingnya kesatuan dan perpaduan serta usaha pembagunan negara bagi memastikan negara ini sentiasa bergerak maju dan tidak ketinggalan dalam segala bidang. Meskipun ucapan ini tidak dirasakan sesuatu yang baru dan rakyat dapat menerimanya tetapi apa yang menjadi kontra ialah nasihat atau peringatan beliau agar rakyat jangan coba-coba berfikir atau ingin mencoba-coba menukar rentak atau sistem atau lebih tepat sekali menukar pemerintahan atau kerajaan daripada BN kepada yang baru.

Dato’ Najib selaku Perdana Menteri sebenarnya tidak wajar mengutarakan soal itu kerana tentu sekali ia mengambarkan kedangkalan pemikiran dan seolah-olah menambahkan keyakinan kepada rakyat bawa beliau adalah pemimpin yang dicucuk hidung atau ada tangan-tangan gaib yang mencengkam tengkoknya. Seharusnya beliau peka dengan kesetiaan rakyat terutama orang-orang Melayu kepada kepimpinannya tetapi ucapan atau kemahuannya itu telah menipiskan keyakinan Melayu kepada beliau. Beliau sepatutnya tidak mempersoalkan kebebasan minda rakyat khususnya orang Melayu kerana beliau pernah menggalakkan rakyat berfikran global dan glokal.

Ketika Revolusi atau Reformasi Mesir sedang di puncak pergolakan, sekali lagi ucapan Dato’ Najib telah memerangkap atau menonjolkan siapakah tangan besi atau pengendali kuasa di belakang beliau apabila dia memberi amaran kepada rakyat Malaysia supaya tidak meniru cara rakyat Mesir menjatuhkan Presiden Hosni Mubarak. Buah ucapannya sangat mengejutkan dan amat bertentangan dengan kefahaman dan amalan demokrasi. Beliau sepatutnya memfokuskan nilai-nilai keamanan dan keadilan yang dilaksanakannya bagi mengelakkan huruhara atau peristiwa sepertimana berlaku di Mesir itu. Rakyat masih terngiur-ngiur dengan amaran beliau yang boleh dikatakan tidak relevan semasa memberi amanat tahun baru 2011. Belum genap sebulan, beliau meledakkan pula isu revolusi Mesir yang dianggap ganas dan tidak wajar tanpa beliau meneliti ertikata demokrasi dan sistem atau corak pemerintahan mengikut kehendak suara rakyat itu. Sebenarnya adalah lebih baik PM memikirkan suatu nilai perubahan kepada sistem pemerintahannya sebelum ditolak rakyat dengan cara meniru rakyat Mesir.

Kelmarin, 22 Februari 2011, sekali lagi orang Melayu terkejut dengan ucapan pengakuan Dato’ Sri Najib mengatakan bahawa beliau seorang yang rasional, sabar, berpengalaman lebih 30 tahun dalam politik dan sebagainya jadi tidak perlu rakyat memikirkan kekurangannya hingga perlu mengadakan reformasi atau revolusi seperti Mesir. Beliau seolah-olah dikejar bayang hitamnya sendiri kerana perkembangan di Timur-Tengah menggambarkan suatu kebangkitan rakyat secara menyeluruh dan menular dari sebuah negara ke sebuah negara. Dari Tunisia ke Mesir dan kini di Libya, Magribi dan seterusnya terutama di benua Afrika Utara itu.

Sebenarnya apa yang berlaku bukanlah suatu pergolakan atau keburukan kecuali kebangkitan rakyat yang dinafikan hak dan kebebasan mereka mengikut prinsip demokrasi mahu pun mengikut pedomen Islam yang betul. Mereka berasa kerajaan telah mengabaikan mereka kerana terlalu mengikut telunjuk dunia Barat atau Yahudi disamping mengecapi kekayaan negara yang dinikmati oleh hanya kumpulan birokarasi pemerintah atau yang pro kerajaan. Hal ini memang ada persamaannya dengan matlamat reformasi di Malaysia yang sebenarnya masih belum muktamat. Maka kerana itulah diperkirakan mengapa Dato’Sri Najib seperti dikejar bayang-bayang hitamnya sendiri. PM tidak perlu menggempak rakyat jika benar beliau terasa begitu. Rakyat berasakan itu bukanlah dari pemikiran beliau sendiri kerana jiwa-jiwa Melayu masih menyayangi beliau dan masih mengenal keluarga dan jatidiri beliau sendiri. Orang Melayu yang perasa dan sensitif berasa itu semua adalah bersumber dari pakar penasihat-penasihat asing beliau. Yang terpenting, beliau mesti segera berubah dan terbuka sebelum pengaruh revolusi di Timur-Tengah menular ke negara ini. BN masih belum terlambat jika mereka benar-benar ikhlas dan jujur mentadbir untuk rakyat Malaysia.

Sehubungan dengan itu, kepimpinan Melayu dan semua orang Melayu termasuk UMNO adalah diseru agar segeralah kembali semula ke asal perjuangan untuk agama bangsa dan negara. Ketepikan kepentingan diri dan janganlah sombong dan membanggakan diri walau menang disetiap pilihanraya kecil. Bangsa Melayu pada hakikatnya bukanlah baru lahir sejak merdeka 1957 tetapi telah wujud berabad-abad sebelum tahun masihi dengan peradaban dan tamadun yang tinggi.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Blog Tun Sheikh
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere